Code Weer
Vliegvelden | Vlieglessen | Uitleg

METAR, TAF en NOTAM decoder voor alle 77.118 vliegvelden

METAR-TAF.com gaat over METAR en TAF's. Beiden worden opgesteld voor de luchtvaart en bevatten weersinformatie die piloten nodig hebben. Ze bevatten hoofdzakelijk informatie over het weer, maar daarnaast ook informatie over de baangesteldheid. Maar wat is het verschil en hoe gebruik je ze?

METAR, TAF of SPECI

Een METAR (METeorological Aerodrome Report) is een waarneming en geeft informatie over het weer van nu. Soms geeft een METAR ook een kortetermijn verwachting. Een TAF (Terminal Area Forecast) geeft een verwachting voor een langere periode, bijvoorbeeld 8, 24 of 36 uur. Naast de METAR en TAF bestaat er ook nog een SPECI (special). Deze wordt opgesteld als het weer zodanig veranderd is dat een tussentijdse waarneming wordt uitgegeven.

Wat is een METAR?

Een METAR (METeorological Aerodrome Report) is een waarneming en geeft informatie over het weer van nu. Een TAF (Terminal Area Forecast) geeft een verwachting voor een langere periode, bijvoorbeeld 8, 24 of 36 uur. Beiden worden opgesteld voor de luchtvaart en bevatten weersinformatie die piloten nodig hebben.

Opstellen

Een METAR wordt opgesteld door een meteoroloog of automatisch. Soms wordt een METAR automatisch voorbereid en dan gecontroleerd of aangevuld door een meteroloog. De meeste weerstations stellen ieder half uur een nieuwe waarneming op.

Verspreiding

Na het opstellen wordt de METAR verspreid in een gecodeerd formaat. Dat lijkt anno 2022 heel erg achterhaald, maar is het niet. Met weinig tekens kan namelijk heel veel informatie doorgegeven. Dit gebeurt op een gestandaardiseerde manier, om misverstanden te voorkomen. De informatie van één ronde (cycle) van alle ongeveer 4.200 meetstations samen is dan nog altijd zo'n 3 Mb.

Beperkingen

Toch hebben gecodeerde METAR en TAF's wel hun beperkingen. Soms is het lastig alle informatie die erin staat snel te visualiseren.

 • Een METAR of TAF kan opgesteld zijn met andere eenheden dan je gewend bent en moet je omrekenen.
 • Voor weersfenomenen en de toestand van de landingsbanen worden 50 codes gebruikt. De meeste daarvan gebruik je niet dagelijks en daardoor is het lastig om ze allemaal te onthouden.
 • Tijden zijn in UTC (Coordinated Universal Time): de tijd in Londen zonder zomertijd. Voor landen die daar ver vanaf zitten (Noord- en Zuid Amerika, Asië, Australië) levert dit aardig wat rekenwerk op.
 • Een METAR geeft geen informatie over windcomponenten. Je kan niet in één oogopslag zien of er kop- of staartwind is. Ook kan je niet zien of er zijwind is: uit welke richting, met welke snelheid. Dit kun je uiteraard wel uitrekenen met een paar vuistregels of een sinus/cosinus, maar handig is dat niet.
Deze tekortkomingen worden opgevangen door METAR decoders zoals METAR-TAF.com.

Interactieve kaart

Op de interactieve kaart zie je de meest recente gegevens van alle METAR stations ter wereld. Klik op een veld om de METAR, TAF en NOTAMs te zien. Als er geen METAR station op dat veld is laten we de dichtstbijzijnde METAR zien in combinatie met de landingsbanen van het gekozen veld. Je ziet dan naast een gedecodeerde METAR en TAF onder meer ook de zijwindcomponenten.

Zoekfunctie

Gebruik de zoekfunctie om de METAR, TAF en NOTAM van een bepaald veld op te zoeken. Je kunt zoeken op de naam van het veld of de ICAO code.

Klik op om te centreren op jouw huidige positie. Daarvoor is het uiteraard wel nodig om het delen van je locatie toe te staan. Klik vervolgens nog een keer op dan opent de METAR van het dichtstbijzijnde vliegveld.

Uitgebreid zoeken naar vliegvelden kan via de Index van alle vliegvelden

Gratis account

Meld je aan voor een gratis account om je voorkeuren in te stellen en te bewaren. Je kunt een thuisbasis instellen waar de kaart automatisch op centreert en alle eenheden wijzigen. Bepaalde functies zijn alleen beschikbaar voor ingelogde gebruikers, zoals uitgebreide historische METAR data.

Disclaimer

De informatie op deze site is bedoeld voor educatieve doeleinden. Operationeel gebruik is op eigen risico.

 • De METAR en TAF data worden opgehaald bij de NOAA.
 • NOTAM informatie is afkomstig van de FAA.
 • Informatie over vliegvelden, landingsbanen en landen komt uit open source databases, aangevuld met wijzigingen vanuit de METAR-TAF.com community.

Trending

1 Zephyrhills Municipal Airport - KZPH
Florida, Verenigde Staten
2 Southwest Florida International Airport - KRSW
Florida, Verenigde Staten
3 Arcadia Municipal Airport - KX06
Florida, Verenigde Staten
4 Rotuma Airport - NFNR
Rotuma, Fiji
5 Buchan Airport - X36
Florida, Verenigde Staten

Meest bekeken vliegvelden

1 Amsterdam Airport Schiphol - EHAM
Noord-Holland, Nederland
2 Brussels Airport - EBBR
Brussels Hoofdstedelijk Gewest, België
3 Lelystad Airport - EHLE
Flevoland, Nederland
4 Rotterdam The Hague Airport - EHRD
Zuid-Holland, Nederland
5 Brussels South Charleroi Airport - EBCI
Waals Gewest, België

Kleurcodes

De kleurcodes die je op de site ziet worden berekend aan de hand van de zichtwaarden en wolkenbasis. Deze kleurcodes zeggen dus niets over de temperatuur, wind, soort wolken en andere waarschuwingen. Op de kaart hierboven zie je alleen de eerste letter van de kleurcode. (Visual Flight Rules, Marginal VFR, Instrument Flight Rules, Low IFR)

Code Zicht Plafond
VFR > 5 mi > 3.000 ft
MVFR 3-5 mi 1.000‑3.000 ft
IFR 1-3 mi 500‑1.000 ft
LIFR < 1 mi < 500 ft

Andere markeringen

Als een luchthaven geen METAR heeft, zie je een van deze markeringen:

 • Groot vliegveld
 • Middelgroot vliegveld
 • Klein vliegveld
 • Microlight vliegveld
 • Zweefvliegveld
 • Helikopterhaven
 • Weerdienst
 • Point of Interest

Met cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Als je verdergaat gaan we ervan uit dat je dit goedvindt. Meer info